Türk Eğitim Vakfı (TEV): 2014-2015 akademik yılında 7 bin 600 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisine burs verecek. TEV, üniversite öğrencilerine aylık 400, yüksek lisansa 700, doktora öğrencilerine 1000, liderlik vasfı taşıyan öğrencilere verilen üstün başarı bursiyerlerine ise aylık 1000 TL burs verecek. Üstün Başarı Bursları ve Yurt Bursları için 20 Ağustos-20 Eylül, yüksek öğrenim bursları için de 20 Eylül-20 Ekim tarihleri arasında TEV’in ‘www.tev.org.tr’ internet adresinden başvuru yapılabilir.
İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV): İSOV tarafından her yıl tespit edilen kontenjan, tutar ve sürelerde lisans, yüksek lisans, meslek yüksekokulu öğrencilerine burs veriliyor. Başka bir resmi veya özel kuruluştan burs almayan, maddi imkanları sınırlı ve başarılı öğrencilere verilen burslara başvurular her yıl 1-30 Eylül tarihleri arasında internet sitesi üzerinden online olarak alınıyor. Öğrencilere ekim-haziran ayları arasında 9 ay süreyle destek sağlanıyor.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD): Devlet üniversitelerinin birinci öğretimine kayıtlı öğrencilere burs desteği veriyor. Öğrencinin kayıtlı olduğu üniveritenin bağlı bulunduğu şehirde de bir ÇYDD şubesi olması gerekiyor. Bağışçılar ve mezun bursiyerlere göre her yıl burs verilen üniversiteli sayısı değişiyor. Dernek burs başvurularını 1-30 Eylül tarihleri arasında kabul ediyor. Başvuru tarih ve koşulları değiştiği için www.cydd.org.tr adresinin takip edilmesi gerekiyor.
Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV): Vakfın 2014-2015 akademik yılı yükseköğrenim burs başvuruları eylül ayı sonuna kadar alınacak. Burs verilecek öğrencilerin öncelikle başarılı ve ihtiyaç sahibi olması ve İstanbul içindeki üniversitelerde eğitim alması gerekiyor. Öğrencilere 10 ay süreyle 150 TL aylık ödeme yapılıyor.www.cev.org.tr
Vehbi Koç Vakfı (VKV): Başvurular 1-25 Ekim tarihleri arasında alınıyor. Bir yılda burs verilmesi planlanan üniversite ve yüksekokul sayısı 516. Vakfın burs verdiği üniversitelerde okuyan öğrenciler başvuru yapabiliyor. Başarılı, maddi desteğe ihtiyacı olan, disiplin cezası almamış ve başka bir kurumdan karşılıksız burs almayan öğrencilere destek veriliyor. Her okula verilen kontenjan kadar burs alacak öğrenci sayısı belirleniyor. Geçen yıl, 10 ay süresince öğrencilere aylık 370 TL destek sağlandı. Burs miktarı her yıl, yıllık enflasyon oranına göre arttırılıyor. 3 ayda bir verilen burslar aralık, şubat ve mayıs aylarında ödeniyor. Burs verilen üniversiteler için: ‘www.vkv.org.tr’
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG): 2014 yazında TOG Gençlik Bursları ve Samsung Kore Gazileri Eğitim Bursları verilecek. TOG Gençlik Bursları’na ara sınıflarda okuyanlardan sadece Toplum Gönüllüsü üyesi gençler başvurabiliyor. Üniversiteye yeni kayıt olanlar için ise böyle bir şart aranmıyor. Ancak, yeni sınıflar için kontenjan sınırı bulunuyor. Kore gazisi torunu olan, Türkiye ve K.K.T.C üniversitelerinde okuyan lisans, önlisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Samsung Kore Gazileri Eğitim Bursları’na başvurabiliyor. Ara sınıf başvuruları 1–30 Ağustos, üniversiteye yeni kayıt yapanların başvuruları 15 Ağustos–10 Eylül tarihleri arasında kabul edilecek. Burs miktarları 175 ile 350 TL arasında değişiyor.
Tekfen Vakfı: 1′inci sınıftan itibaren mezuniyete kadar devam ediyor. Başvurularda üniversitelere yeni yerleşenlere öncelik veriliyor. Sadece lisans programlarını kapsayan burslar, öğrencilerin sınav sonuçları ve başarı ortalamaları esas alınarak tahsis ediliyor. Burs için adayın ailesinin aylık toplam gelirinin en fazla brüt 4 bin 500 TL olması şartı aranıyor. Maddi kritere uyan adayların değerlendirilmesinde üniversite sınavlarındaki Türkiye sıralaması baz alınıyor. Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler ve Mimarlık Fakülteleri dışında başvuru kabul edilmiyor. Bu bölümler dışında istisnai olarak konservatuvar müzik öğrencilerine de kısıtlı bir kontenjan ayrılıyor. Burslar kasım-mayıs ayı döneminde 7 ay boyunca ödeniyor. Başvuru ve kayıt yenileme 2-15 Eylül tarihlerinde ‘www.tekfenburs.org’ adresinden yapılacak.
Avusturya Liseliler Vakfı
Yetenekli fakat maddi olanaklardan yoksun çocukların ve gençlerin eğitim ve öğrenimlerini desteklemek için çeşitli, karşılıklı ya da karşılıksız burslar veriliyor.
İstanbul Sanayi Odası Vakfı
Üniversite ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenlere burs veriliyor. Burs verilecek adayı öğrencinin öğrenim gördüğü kurum seçiyor ve vakfa bildiriyor. Teknik bölümde okuyanlara burs sağlanıyor.
İstanbul Ticaret Odası
İTO tarafından, 1952 yılından bu yana her yıl daha fazla öğrenciye burs veriliyor. Bugüne kadar burs imkânı sağlanan üniversite öğrenci sayısı 16.000’in üzerinde. Ayrıca, Türki Cumhuriyetler ve Akraba Toplulukları’ndan gelerek İstanbul’da üniversite öğrenimi gören ve İstanbul Valiliği Türk Dünyası ve Akraba Topluluğu Koordinatörlüğü’nün ilgi ve gözetiminde bulunup T.C.vatandaşı olmayan öğrencilere de burs tahsis ediliyor.
KYK (Kredi Yurtlar Kurumu Bursu)
Her sene KYK; ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine burs imkanı sağlıyor. Burs başvuruları her sene KYK’nın web sayfasından duyuruluyor ve tarihler tercihler sonuçlandıktan sonra belli oluyor. Burs herkese çıkmasa da öğrenim kredisi herkese çıkıyor.
Mehmet Zorlu Vakfı
Mehmet Zorlu Vakfı, eğitime destek çerçevesinde her eğitim döneminde yüzlerce öğrenciye burs veriyor. Başarı ve ihtiyaç kriteri gözetilerek seçilen bursiyerler, Ekim-Haziran ayları arasında toplam 9 ay süreyle burs alıyorlar.
Milli Eğitim Bakanlığı
Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğrenim kurumlarının öğretmen yetiştiren fakültelerini ilk beş tercihi içinde yazan ve bu bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere dört yıl boyunca her ay karşılıksız burs veriyor.
Milli Eğitim Vakfı
Kuruluşundan bu yana ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretime devam eden 25 bin 864 öğrenciye burs veren vakıf, yılda ortalama 300 öğrenciye burs vermeye devam ediyor. Milli Eğitim Vakfı, Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan özel okullarda da başta şehit ve gazi çocukları olmak üzere binlerce öğrenciyi burslu okutmaya devam ediyor.
Sağlık ve Eğitim Vakfı
Başvuru Ağustos-Eylül aylarında yapılıyor. Ağırlıklı olarak tıp fakültelerindeki öğrenciler tercih ediliyor ve 3'üncü sınıftan sonraki öğrencilere veriliyor. Burs alacaklar not ortalamalarına göre seçiliyor.
Sani Konukoğlu Vakfı
Vakıf tarafından üniversitelerde öğrenim gören ve ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen başarılı öğrencilere burs veriliyor. Burs verilen öğrencilere Sanko Holding şirketlerinde staj yapma talebine, branşı uygun olduğu taktirde öncelik veriliyor.
Sema Yazar Gençlik Vakfı
Vakıf, her yıl üniversiteyi yeni kazanmış öğrencilere katkıda bulunmak amacıyla karşılıksız burs veriyor. Bursların devamlılığı başarılı olma koşuluna bağlı. Vakıf maddi, manevi destek yanında staj olanakları da sağlamaya çalışıyor.
Galatasaray Eğitim Vakfı
Burslar, bağışçılar tarafından, tutarı, süresi, ödeme şekli ve hangi öğrenci olduğu belirlenerek, şartlı olarak verilen yurtdışı, yüksek lisans ve doktora burslarından oluşuyor.
Öğrenimi vakıf bursu ile tamamlayan her öğrenci, ileride yeterli gelir düzeyine ulaştığında, en az burs aldığı yıllar toplamı kadar, almış olduğu burs cinsinden, en az bir öğrencinin giderlerini karşılayarak yetişmesine katkıda bulunuyor.
Hacı Ömer Sabancı Vakfı
Sabancı Grubu bünyesinde 1974 yılında kurulan vakıf, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere burs veriyor ve geri ödeme ya da hizmet yükümlülüğü istemiyor.
Burs verilecek öğrenciler mülakatlar sonucu belirleniyor. Burslar, Ekim-Haziran arasında 9 ay süresince öğrencinin banka hesabına havale ediliyor.
TÜBİTAK
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Vakfı, Türkiye’nin ihtiyacı olan alanlarda bilim insanı yetişmesini yarışma, burs ve eğitim programları aracılığı ile yönlendirmek ve teşvik etmek, bilim insanlarına destek vermek, toplumda bilim ve teknoloji kültürünün oluşmasına yardımcı olmak için faaliyet gösteriyor.
Türkiye Engelliler Spor ve Eğitim Vakfı
Vakıf, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı liselerden birinde okuyan veya Devlet üniversitesi bünyesinde yer alan fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuar veya meslek yüksekokulunda ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenimi gören, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, milli duygulara sahip, sağlam karakterli, güvenilir, başarılı, yüzde 40 ve üzeri derecede engelli öğrencilere, yönetmelikle belirlenen adaylık ve seçilme şartlarını yerine getirmeleri halinde burs yardımı yapıyor.