Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ

GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

PROGRAM PROFİLİ

Ülkemizde ve bölgemizde gıda endüstrisi büyük bir gelişme içerisindedir. Hızla gelişen gıda bilimi ve teknolojiye paralellik gösteren bu sektör içerisinde üretim, kalite kontrol ve diğer laboratuvar işlevleri için yetişmiş gıda teknikerlerine önemli ölçüde gereksinim duyulmaktadır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz Gıda Teknolojisi Programı da bu ihtiyaca cevap vermek üzere gıda teknolojisi alanında görev yapacak kişilerin eğitimi misyonunu üstlenmiştir ve bu amaca yönelik müfredat programını içermektedir. Programın amaçları:

1. Endüstrinin talep ve gelişmelerine cevap vermek,

2. İş alanına uyum sağlamak için öğrencilerin ihtiyacı olan becerileri geliştirmek,

3. Ürün, ekipman ve malzeme ile ilgili olarak giderek gelişen değişikliklere uyum sağlayacak uzmanlık yeteneğini oluşturmak,

4. Gıda üretim işlerinde beceriler oluşturmak,

5. Gıda bilimde bilgi kazandırmak,

6. Gıda işletmelerinde kritik kontrol noktalarının denetiminin önemini kavratmak,

7. Deneysel çalışmalarda gerekli deneyim ve güven duygusunu kazandırmak,

8. Veri ve sonuçları okuyup yorumlamayı öğretmek,

9. Problem çözmek için inisiyatif ve yetenek geliştirmek,

10. İletişim becerilerini geliştirmektir.

 

TARİHÇE

1996-1997  yılında 30 öğrenci ile I. öğretim programı olarak eğitim öğretim faaliyetine  başlamıştır.

 1999-2000 yılında da II. Öğretim eğitimine 30 öğrenci ile başlamıştır.

 2009 yılından itibaren 90 öğrenci ile I. Öğretim, 90 öğrenci ile II. Öğretim programı olarak eğitim öğretim faaliyetine devam etmiştir.

2018 yılından itibaren 90 öğrenci ile I. Öğretim programı olarak eğitim öğretim faaliyetine devam etmektedir.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Bölümümüz iki yıllık eğitim veren Gıda Teknolojisi önlisans programından oluşmaktadır. Uygulama gerektiren mesleki dersler Gıda laboratuvarlarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

Gıda Teknolojisi Programı YÖK/Dünya Bankası Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde kurulan 3 ayrı laboratuvar ile eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Halen programımız;

1) Gıda Proses Laboratuvarı

2) Gıda Analiz Laboratuvarı

3) Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı

ile eğitim ve öğretimine devam etmektedir.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

“Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler:

 

Beslenme ve Diyetetik

Gıda Mühendisliği

Bitki Koruma

Kimya

Tarımsal Biyoteknoloji

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Gıda teknolojisi teknikerleri, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı Kontrol Laboratuvarı, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmelerde; içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde; çevre koruma laboratuarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışırlar.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Bölümümüz öğretim planında belirtilmiş derslerden ve yapmakla yükümlü olduğu staj dan başarılı olunmalıdır. Öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra 1. Sınıf eğitimine başlarlar.  

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Prof.Dr. Hakime Hülya Orak

Doç. Dr. Serap Kayışoğlu

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Mete

Öğr.Gör.Dr. Aysel İçöz

Öğr.Gör. Cevdet Arıtaşı