Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
2024-03-14

Toplumsal Katkı Odaklı Çiftçi Söyleşisi



 

Meslek Yüksekokulumuz Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü, Tarım Makineleri Programı öğretim üyesi Prof. Dr. Fulya TAN tarafından 01.03.2024 tarihinde YAĞCI köyünde toplumsal katkı sağlamaya yönelik bölge üreticilerimizi ile köy kahvesinde toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya projelerde yer alan Yüksekokulumuz Elektronik Otomasyon Bölümü, Elektronik Teknolojisi Programı  Öğr. Gör. Dr. Figan DALMIŞ ve Çorlu Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. İ.Savaş DALMIŞ hocalarımız katılmıştır.

Toplantıda; Prof.Dr. Fulya TAN tarafından yürütücülüğünü yapmış olduğu TÜBİTAK 1001 ve TÜBİTAK 1002 proje çalışmalarından elde edilen bilgilerin sahaya aktarılması, toplumsal katkılar sunabilmek amacıyla bölgede çiftçileri ile sonuçların paylaşılması, bilgi aktarımı, sorularının dinlenmesi ve sorunların değerlendirilmesi amaç edinilmiştir.

Saha çalışmaları sırasında gördükleri, saptadıkları eksik/ya da yanlış uygulamalar, silaj yapım tekniğinde ve silaj makinası kullanımına yönelik dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde sohbet ortamı oluşturularak bilgi paylaşımı yapılmıştır.

Bölgede kiralama usulü silaj makinası kullanımının yoğunluk göstermesi, silaj makinalarının değiştirilmeden kullanılması, istenmeyen kıyma boyunda silajların yapılması gibi faktörlere dikkat çekilerek değerlendirmeler yapılmıştır. Özellikle silaj makinalarının kıyma boyu ayarı üzerinde hassasiyet göstermeleri konusunda farkındalık yaratılmıştır.

Hayvan beslemede önemli bir kaba yem kaynağı olan silaj yemlerin kalitesinin arttırılmasını hedeflemeye yönelik belirli periyotlarda yeni teknik ve teknolojilerin, çalışma sonuçlarının, güncel bilgilerin paylaşımlarının devam ettirilmesi de planlanmaktadır.