Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
2024-06-05

GIDA TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ FONKSİYONEL GIDALAR DERSİ PROJE SUNUM ETKİNLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ



Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzun Gıda İşleme Programı, Gıda Teknolojisi Bölümü 2. Sınıf öğrencileri, Prof. Dr. Hakime Hülya ORAK yürütücülüğündeki Fonksiyonel Gıdalar Dersi kapsamında, Yüksekokulumuz Gıda Proses-Analiz Laboratuvarlarında, 2023-2024 Bahar yarıyılında hazırladıkları projelerin sözlü ve uygulamalı ‘Proje Sunum Etkinliğini” gerçekleştirdi. Düzenlenen Etkinliğe Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, Müdür Yardımcısı Fatma Funda ÖZDÜVEN, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğr Üyesi Prof. Dr. Adnan Orak, Öğr. Gör. Fahriye Kuloğlu AKPINAR, Bölüm Öğretim Elemanları  Doç. Dr. Serap KAYIŞOĞLU, Öğr. Gör. Dr. Aysel  İÇÖZ, Dr. Öğr. Üyesi Hasan METE, Öğretim Görevlisi Cevdet ARITAŞI davetli olarak katılmışlardır.

 

Öğrenciler, Prof. Dr. Hakime Hülya Orak danışmanlığında oluşturulan proje grupları ile AR-GE ön çalışmaları sonrasında proje konuları belirleyerek projelerini hazırlamışlardır.  Dönem içinde “Fonksiyonel Gıda” tasarım, üretim, ürün geliştirmeye yönelik laboratuvar çalışmalarını yürütmüşler, gerçekleştirdikleri projeleri ve ürünlerinin sunumlarını, planladıkları bir etkinlik ile davet ettikleri “Duyusal Analiz” yapacak Panelist gruba sözlü olarak sunmuşlardır.  Hazırladıkları duyusal analiz değerlendirme tablosu üzerinden verileri değerlendirerek projelerini ve sonuçlarını poster sunumu şeklinde hazırlamışlardır. Öğrenci grupları Danışmanları Prof. Dr. Hakime Hülya Orak gözetiminde, Fonksiyonel Gıdalar dersi kapsamında, üretim yöntemleri, gıda sanayi yan ürünlerinin, fonksiyonel gıda bileşenlerinin, fonksiyonel gıda üretiminde kullanılma olanaklarının araştırılması, takım çalışması ile fonksiyonel bir ürün geliştirme projesi yapmak ve uygulamak amacıyla,  13 ayrı proje yürütmüşler,  ayrıca veri değerlendirme, sözlü ve yazılı sunum deneyimlerini geliştirmişlerdir. 

 

Düzenlenen etkinlikte Panelistler tarafından “Kurutulmuş dut ve dut yaprağı katkılı hurma çekirdeği kahvesi”, “Acı bakla çorbası, çerezi ve cips Üretimi”,  “Portakal jöleli, portakal kabuklu  buğday, nohut, üzüm, fındık katkılı vitabar”, “keçiboynuzu pekmez jöleli, buğday, nohut,  üzüm, fındık katkılı vitabar”, dokuz ayrı formülasyonda geliştirilen “Ispanak ve kırmızı pancarlı hamur ile hazırlanan  mercimek içli, kırmızı pirinç içli pierogi” ile “ elmalı, frenk üzümlü, buğday içli tatlı pierogi”  çeşitleri, “Pirinç buğday patlaklı boza pestili”, “sebze dolgulu fasulye unundan galete”, “Kuru meyve, kabak çekirdeği, zerdeçallı kurutulmuş yoğurt”,  “Dut ve  buğday ile zenginleştirilerek kurutulmuş yoğurtlu pestil”, “nohutlu patatesli”, “yulaflı domatesli”, “yoğurtlu havuçlu-pirinç ve mısır unlu” , “ıspanaklı-mor lahanalı-yoğurtlu- pirinç ve mısır unlu” makarna çeşitleri”  ile “mercimekli kek” ve “sunumları ile oldukça beğeni kazanmışlardır.